A BELSŐ ÉN egészSÉGE

 KINCSKERESŐ MESETERÁPIÁS FOGLALKOZÁS

2023. JÚNIUS 14-ÉN, szerdán 18-tól 21 óráig
 Cserepesház, 14. kerület Vezér u. 28/b 

A népmesék a kultúránk kincsestára, melyeknek segítségével személyes kincsekre lelhetünk. A mesékben összetalálkozik a képzelet és a valóság, hiszen a fantázia hívta életre őket, ugyanakkor képeikkel elénk tárják a lelki történéseket. 

Az idők hajnalán, ahogy a mesehallgatók elmerültek a történetekben, magukra ismertek, találkoztak a válaszokkal az élet misztériumaira, a lélek mélységében zajló folyamatokra.

Minden történet egy konfliktusra épül, vagy valaminek a hiányára. A mesék elején a főhős bajba kerül, ez a meseterápia szempontjából egy belső konfliktust jelenít meg. A mese végén pedig a hős eljut egy megoldáshoz, mellyel feloldódik a hiány, vagy megszűnik a feszültséggel teli helyzet.

Ezek a megoldások adhatnak nekünk is kulcsokat, melyek ugyanúgy fontosak a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.

A mesék képei a belső világunkat tükrözik. A benne megjelenő szimbólumok híven visszaadják saját, személyes szimbólumainkat.

A lélek egyes elemei sokszor kopogtatnak, és ezeket jelenítik meg a mesék.

A workshopon egy adott mesével fogunk foglalkozni.

A mesékben vannak egyetemes szimbólumok, de mégis mindenkit más szólít majd meg. Tanulunk egymástól, a mesétől, és saját kiásott kincseinktől is.

A foglalkozáson rajzolunk is, de nincs szükség rajztudásra. A vizuális megjelenítés segít nekünk a tudatalatti tartalmak előbukkanásában. 
A meseterápiás csoportfoglalkozáson mindenki egyéni, belső munkát végez, ugyanakkor a csoport közösen is segíti a mese megértését, elmélyítését. A relaxáció alatt és az alkotás közben pedig flow állapot alakulhat ki, és a külvilág elhomályosulhat. Ez nagyon intenzív, valódi munka.

Az alkotás után pedig a csoport ereje ad hozzá rengeteget a saját belső munkánkhoz, hiszen a többiek visszajelzést adnak a képekre, gondolatok, benyomások, érzések formájában.

Ezek azok a pillanatok, amikor lehetőséget kapunk arra, hogy a saját belső világunkra mások szemével rápillantsunk, és meglássunk az ő szemükben valamit, amit magunktól nem vennénk észre.

A csoportfoglalkozásokon tehát nem a terapauta elemez, és nem ad kész válaszokat, de segíti az együtt gondolkodást. Nincs ítélkezés, és nem is a szép alkotások születése a cél.

MIRE SZÁMÍTS?

A meseterápia egy izgalmas módszer, hiszen azt hisszük jól ismerjük a meséket, és nem is sejtjük, hogy mennyi üzenetet hordoznak az Emberről. A képzelet és a valóság határán felidéznek sejtéseket a belső nagy igazságokról, útmutatást nyújthatnak egy hármas útelágazásban, vagy rámutathatnak, arra hogy ha hibáztunk is, attól még végül elnyerhetjük a jutalmat.

A meseterápia mindenkinek annyit ad, amire éppen abban az élethelyzetben szüksége van. Lehet, hogy csak annyi történik, hogy intellektuálisan érdekes dolgokat hallasz majd, és jólesik az elvárások nélküli alkotás, megtapasztalod, milyen az, ha elfogadnak úgy, ahogy vagy.

De felszakadhatnak belső gátak, lehetnek aha-élményeid, támadhatnak felismeréseid.

Minden alkalmat ráhangolódással indítunk, majd beszélgetünk a meséről. Ezután relaxáció, és alkotás következik olajpasztell krétával.

Az alkotásokra a többiek visszajelzései által nézünk rá új szemmel, és lehet, hogy új igazságokra lelünk, vagy megerősödik a hitünk magunkban.

Praktikus információk

  • Időpont: 2023. június 14. szerda 18-tól 21 óráig
  • Helyszín: Cserepesház, I. emelet 53-as terem. XIV. kerület Vezér u. 28 (közel az Örs vezér térhez)
  • Részvételi díj: 6000 Ft. Ez tartalmazza a terembérletet, a felhasznált anyagokat, és a szakmai foglalkozást.

Kaposi Ildikó vagyok

katarzisz komplex művészeti terapeuta és kincskereső meseterapeuta

Két éve tartok rendszeresen csoportfoglalkozásokat, workshopokat. Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a művészet- és meseterápia segíthet azzá válnom, aki valóban vagyok, és szeretném ezt az érzést másoknak is átadni.

Sosem tudtam szépen rajzolni, festeni, de mindig is kikapcsolt, feltöltött, ha alkottam, vagy ha új színeket hoztam létre az alapszínek keveréséből.

Kísérletező alkat vagyok, és nyitott vagyok az újra, nagyon szeretem például a kávét tonikkal, ugyanakkor vonz a múlt, és tisztelem a hagyományokat, melyek ősi tudáson alapulnak.

Szeretek figyelni, meghallgatni másokat, és hiszek abban, hogy az empátia vinné a legjobban előre a világot.

Ha érdekel a foglalkozás, kérlek, írj a marama.posta@gmail.com

e-mail címre, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot!

Érdekel a június 14-ei meseterápiás foglalkozás!

Marama Műhely Facebook Oldal